Sommarträning, tips till föräldrar

Sommarträning, tips till föräldrar!!

Ibland får jag frågan hur man som förälder kan träna med sitt barn. Och jag tänkte ge några tips på hur det kan gå till i dom yngre åldrarna:

1 – Ge inga detaljerande instruktioner. Barn lär sig genom att härma (spegelneuronerna sätts igång), inte genom muntliga instruktioner. Jämför ex med hur barn lär sig prata …och jag har hittills aldrig stött på ett barn som lärt sig prata genom att gå en kurs . Från ca 7 års ålder kan man börja ge lite detaljerade instruktioner, och ju högre upp i åldrarna desto mer … I vissa tennisklubbar i Moskva går man så långt att man låtsas att barnen är döva, så att man verkligen ska låta bli att ge muntliga instruktioner, förutom när man förklarar hur övningen går till.

2 – Undvik att barnen står stilla och slår. Tennis är en sport i rörelse så det gäller att få barnen att röra sig till bollen. Minst lika viktigt som att kunna träffa bollen.

3 – Funkar det inte att röra sig till bollen, så är det givetvis ok att stå still. Viktigt att barnen lyckas och får känna sig duktiga.

4 – Ha som mål att barnen ska få så mycket rörelseerfarenhet som möjligt, det betyder att slå/kasta korta, långa, lösa, hårda bollar från olika positioner på banan (även på minitennisbana)

Tror att man kommer rätt långt med ovanstående tips. Beträffande rörelseerfarenhet så handlar det ju om all sorts rörelser. Springa i skogen, kasta kottar, spela brännboll, hoppas studsmatta etc etc.

Trevlig sommar,

Linda